/ Saitko pysäköintimaksun parkkihallista, jossa et ole ollut? – Asiantuntija kehottaa tarkistamaan sovelluksen tiedot säännöllisesti

Saitko pysäköintimaksun parkkihallista, jossa et ole ollut? – Asiantuntija kehottaa tarkistamaan sovelluksen tiedot säännöllisesti

Parkkisovelluksiin tallennetut rekisteri- ja laskutustiedot tekevät parkkeerauksesta helppoa ja nopeaa, mutta saattavat autonvaihdon yhteydessä aiheuttaa päänvaivaa. Moovyn asiakaspalvelupäällikkö muistuttaa, että vanhan auton tiedot tulee aina muistaa poistaa sovelluksesta ajoissa tai edessä voi olla odottamaton lasku.

Monessa parkkihallissa on nykyisin käytössä automaattinen kameratunnistus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että parkkihalleissa olevat kamerat skannaavat auton rekisterikilven hallin ovella ja yhdistävät sen pysäköintisovellukseen syötettyihin tietoihin. Näin autoilija voi yksinkertaisesti ajaa sisään ja ulos, ja pysäköinti veloitetaan automaattisesti sovellukseen syötetyltä kortilta.

Moovyn asiakaspalvelupäällikkö Johanna Lammi kertoo, että näppärässä ja toimintavarmassa kameratunnistuksessa on myös riskinsä, jos vanhat rekisteritiedot unohtaa poistaa sovelluksesta. Näin voi käydä esimerkiksi silloin kun myy auton, lainaa autoa kaverilta, käyttää yhteiskäyttöautoa tai muussa vastaavassa tilanteessa laittaa auton väliaikaisesti sovellukseen. Lammin mukaan ongelma on laaja, sillä harva ajaa samalla autolla koko elämäänsä.

– Saamme päivittäin palautteita siitä, kuinka sovellukseen unohtuneet vanhan auton tiedot ovat johtaneet siihen, että sovellukseen päälle jäänyt automaattinen kameratunnistus on sallinut järjestelmän veloittaa uuden omistajan pysäköinnin edellisen omistajan kortilta. Tämä saattaa tapahtua edellisen omistajan huomaamatta, jos puhelimen ilmoitusasetukset eivät salli käynnistyvästä ja päättyvästä pysäköinnistä lähetettyä push-ilmoitusta tai jos tämä ei muuten ole käyttänyt aktiivisesti sovellusta, sanoo Johanna Lammi, Moovyn asiakaspalvelupäällikkö.

Käyttämätön sovellus unohtuu helposti

Esimerkkinä Lammi mainitsee tilanteen, jossa Keuruulla asuva autoilija käy Tampereella, missä käyttää pysäköintihallia vierailun ajan ja lataa käyttöönsä uuden sovelluksen. Koska Keuruulla ei ole välttämättä saman tarjoajan pysäköintihalleja, saattaa asiakas Tampere-reissunsa jälkeen unohtaa lataamansa sovelluksen.

– Ongelma tulee eteen, kun auto myydään, ja uusi omistaja ajaa tällä vaikka parkkihalliin Jyväskylään, jossa onkin käytössä sama sovellus kuin Tampereella. Asiakkaan unohtama sovellus on saattanut olla poissa käytöstä parikin vuotta, eikä edellinen omistaja ole edes tietoinen, että rekisteritiedot ovat yhä kytkeytyneenä tämän maksutietoihin, Lammi sanoo.

Käy sovellukset säännöllisesti läpi ja ota ilmoitukset käyttöön

Moovylla on pohdittu, kuinka vastaavia tilanteita olisi mahdollista ehkäistä etukäteen. Johanna Lammin mukaan sovelluksen tekstejä kehitetään Moovylla koko ajan selkeämmiksi, jotta ne ohjaisivat asiakasta rekisteritietojen ajantasaisuuden tarkistamiseen.

– Suosittelen jokaista käymään puhelimensa esimerkiksi pari kertaa vuodessa läpi ja tarkistamaan, että sovellukseen syötetyt tiedot ovat ajan tasalla. Tämä pätee toki muihinkin kuin ainoastaan parkkisovelluksiin, Lammi neuvoo.

Toinen hyvä keino välttyä yllättäviltä maksuilta, on pitää sovelluksen ilmoitukset aina päällä ja sovellusversio ajan tasalla. Näin sovellus ilmoittaa aina, kun pysäköinti alkaa tai päättyy.

Lopuksi Lammi haluaa muistuttaa, että toisin kuin moni luulee, pelkkä sovelluksen poistaminen puhelimesta ei nollaa rekisteritietoja. Rekisteritiedot tulee poistaa itse sovellukseen luodulta tililtä, joka on liitännäinen puhelinnumeroon.

– Jos sovelluksen on poistanut, eikä ole varma, ovatko vanhat rekisteritiedot yhä sovelluksessa, kannattaa sovellus ladata uudelleen ja tarkistaa asia, Lammi summaa.

Tilaa Moovy-uutiskirje

Tilaa Moovy-uutiskirje, niin pysyt kartalla mm. uusista Moovy-kohteista.

car

Pysäköi Moovylla, lataa sovellus.

App Store link google-play-badge Google Play link