/ Pyry ja pimeä ovat täällä taas! Autoilija: muista ainakin tämä rutiini

Pyry ja pimeä ovat täällä taas! Autoilija: muista ainakin tämä rutiini

Loppuvuoden 2023 ensimmäiset lumisateet saapuivat pääkaupunkiseudulle, ja Lapissa on jo päästy 20 pakkasasteen yli. Ei kestä kauan, kunnes kunnon lumi- ja räntäsateet muuttavat ajo-olosuhteet vaikeiksi.

Muista puhdistaa rekkari

Vaikka lumi ei varsinaisesti yllättäisi autoilijaa, monelta unohtuu yksityiskohta, jonka takia matka katkeaa ikävästi pysäköintihallin puomilla.

Jos auton rekisterikilpi on räntä- tai loskasäällä täysin umpeen muurautunut, automaattinen kameratunnistus ei pysty tunnistamaan, mistä autosta on kyse. Tällöin ei kamera tunnista autoa ja puomi pysyy alhaalla.

Perusohje ongelman ennakoimiseksi on yksinkertainen. Auto kannattaa pestä tarpeeksi usein, jotta myös rekisteritunnus pysyy lainmukaisesti luettavassa kunnossa. Jos ihmissilmällä ei pysty rekisteritunnusta erottamaan, ei siihen pysty automaattinen kamerakaan.

Toiminta pysäköintihalleissa, joissa on puomit

Jos siis olet ajamassa pysäköintihalliin sisään, ja puomi pysyykin alhaalla, kannattaa astua ulos autosta hetkeksi ja tarkistaa, että rekisteritunnus on varmasti luettavissa. Jos kilpi näyttää likaiselta, voi sitä yrittää putsata mahdollisuuksien mukaan.

Jos puomi ei uudellakaan yrittämällä avaudu, kyseessä saattaa olla jokin muu ongelma. Jokaisen sisään- ja ulosajon yhteydestä löytyy pikapuhelinpainike, jolla saa tällöin yhteyden asiakaspalveluun.

Huonolla säällä sama ilmiö toistuu pahimmillaan monissa halleissa ympäri Suomen. Asiakaspalveluun tulee samaan aikaan paljon puheluita, jolloin vastausaika venyy harmillisesti normaalia pitemmäksi. Odotusaika puomilla tuntuu pitkältä, mutta asiakaspalvelussa ollaan hyvin selvillä erilaisista häiriötilanteista ja asiaan reagoidaan todennäköisesti jo, kun odotat vastausta.

Lataa Moovy App Storesta tai Google Playsta, ja sinulla on yksi matkahuoli vähemmän.

Toiminta pysäköintihalleissa, joissa ei ole puomeja

Sellaisia pysäköintihalleissa, joissa ei käytetä puomeja, autoilija pääsee ajamaan sisään, ja lukukelvottoman rekisteritunnuksen aiheuttama ongelma ilmenee vasta maksupisteellä.

Jos olet maksamassa pysäköintitapahtumaasi pankki- tai luottokortilla ja automaattinen kameratunnistus ei ole tunnistanut autoasi, järjestelmä ei silloin löydä rekisteritunnustasi sisään ajaneiden joukosta. Tällöin kysy apua maksulaitteessa näkyvästä asiakaspalvelunumerosta.

Moovy-pysäköintisovelluksen käyttäjät tietävät halliin ajaessaan kaiken olevan kunnossa, sillä Moovy ilmoittaa erikseen pysäköintitapahtuman alkaneen. Jos Moovy ei ilmoita pysäköintiä alkaneeksi, silloin voi olla kyseessä rekisteritunnuksen lukukelvottomuus.

Pysäköinnin palveluntarjoajat käyvät myös manuaalisesti läpi pysäköintejä, joten epäselvät pysäköinnit voivat tulla esiin myös tätä kautta ja asia korjataan ennen kuin asiakas edes huomaa sitä.

Muita pysäköinnin virhetilanteita

Huono sää ei ole ainoa syy, jonka takia rekisteritunnuksen automaattinen tunnistaminen ei joskus toimi. Virhetilanteita voi joskus aiheutua muun muassa näistä syistä:

  • Jos ajaa liian lähellä edellä ajavaa ajoneuvoa, tunnistus on lähes mahdoton, sillä kamera ei yksinkertaisesti ”näe” rekisterikilpeä.
  • Samoin erilaiset kolarissa tulleet kolhut, ruosteläikät, näkyvät kiinnitysruuvit tai isot naarmut voivat vaikeuttaa tunnistamista.
  • Joskus myös aivan rekisterikilven yläpuolelle asennetut lisävalot saattavat peittää osan rekisterikilvestä, jolloin tunnistaminen vaikeutuu.
  • Jos rekisterikilpi on asennettu alaviistoon suuntaavaksi, kamera ei välttämättä löydä rekisterinumeroa.
  • Jos puomille saapuu erityisen lujaa vauhtia tai käyttäen poikkeavia ajolinjoja, kamera ei välttämättä löydä rekisterikilpeä.

Kannattaa siis ajaa puomille normaalilla vauhdilla ja ajolinjoilla turvavälin muistaen sekä välttää erilaisia omatekoisia virityksiä rekisteritunnukset kiinnityksessä.

Rekisteritunnus on Moovylla turvassa

Kaikessa pysäköinnissä rekisterinumerot säilytetään vain pysäköinnin ja reklamaatioajan puitteissa. Tunnuksia ei käytetä mihinkään muuhun kuin pysäköinnin hallinnointiin ja valvontaan.

Rekisteritunnuksia käyttävät pysäköintipalvelut toimivat olemassa olevan henkilörekisterilainsäädännön mukaisesti. Nettisivuiltamme löytyy rekisteriseloste, josta ilmenee rekisterin käyttötarkoitus ja tietosisältö.

Sää- ja ajokeliennusteen näet helposti Forecan tai Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Lataa Moovy App Storesta tai Google Playsta, ja sinulla on yksi matkahuoli vähemmän.

Tilaa Moovy-uutiskirje

Tilaa Moovy-uutiskirje, niin pysyt kartalla mm. uusista Moovy-kohteista.

car

Pysäköi Moovylla, lataa sovellus.

App Store link google-play-badge Google Play link