/ Moovy mukana edistyksellisessä työmatkaliikkumisessa

Moovy mukana edistyksellisessä työmatkaliikkumisessa

Valmet Rautpohjalle myönnettiin vuoden 2017 Jyväskylän Työmatkaliikkumisen edelläkulkija –tunnustus. Pysäköintialan edelläkävijä Moovy oli myös vahvasti mukana Valmetin uudistuksessa.

Lue lisää: Näin Moovy poistaa työnantajilta henkilöstöpysäköinnin rutiineja.

Valinnan perusteluissa kerrotaan, että tunnustus myönnetään työnantajalle, joka on esimerkillisellä tavalla ottanut kestävän ja hyvinvointia lisäävän työmatka- ja työasiamatkaliikkumisen omakseen. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoitti Valmet Rautpohjalla?

Valmet Rautpohjan henkilöstöpäällikkö Satu Pennanen kertoo, että uudistuksen pohjalla oli neljä kulmakiveä.

  1.  Vastuullinen Valmet haluaa, että autoilun lisäksi työmatkailussa huomioidaan kaikki kulkutavat, myös julkinen liikenne, pyöräily ja kävely. Valmet haluaa olla edelläkävijä ympäristökysymyksissä. Perustana oli myös terveysnäkökulma, sillä enemmän liikkuvilla henkilöillä on vähemmän sairauspäiviä.
  2. Vieressä sijaitsevasta Hippoksesta rakennetaan vuoteen 2020 mennessä Suomen suurin liikunnan, urheilun ja ammattilaisurheilun keskittymä, mikä tulee muuttamaan alueen pysäköintitilanteen. Valmet Rautpohja halusi varmistaa henkilöstön pysäköinnin muuttuneessa tilanteessa.
  3.  Työntekijöille haluttiin taata tasavertainen mahdollisuus pysäköintiin: pysäköintipaikat arvottiin, eikä kellään ole nimettyjä paikkoja.
  4. Myös omat pysäköintipaikat haluttiin tehokkaampaan käyttöön. Käyttöaste oli aiemmin 70 prosenttia. Pysäköintipaikkojen maksullisuudella ja muiden kulkutapojen suosimisella haluttiin vähentää pysäköintiä ja saada omat paikat tehokkaampaan käyttöön. 

Liikuntaprojekti koski 900:a toimihenkilöä ja 400:a työntekijää, joista suurin osa asuu 3-5 kilometrin säteellä työpaikasta. Valmetin omalla pysäköintialueella on 470 paikkaa, ja Jyväskylän kaupungin hallinnassa on 500 paikkaa.

Projekti alkoi vuonna 2016, kun henkilöstön keskuudessa tehtiin kysely ja järjestettiin työpajoja, jossa ilmeni halua siirtyä autoilusta myös muihin liikkumistapoihin. Kuitenkin vain pieni osa käytti julkista liikennettä, ja autoilu oli yleisin tapa tulla töihin.

Kokeiluvaiheen aikana henkilöstölle tarjottiin mahdollisuus kokeilla maksutta kuukauden ajan Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Linkin käyttöä työmatkoihin. Kävelyn ja pyöräilyn teemaviikoilla järjestettiin muun muassa pyöränhuoltotapahtumia ja sähköpyöräkokeiluja sekä erilaisia luentoja ja tapahtumia aiheesta.

Yrityksessä pohdittiin, miten pystyttäisiin tukemaan myös muita liikuntamuotoja kuin autoilua ja miten haastaa ihmiset miettimään tätä. Yksi ohjauksen keino oli ryhtyä veloittamaan pysäköinnistä.

Lokakuussa 2017 työpaikan pysäköintilupa muutettiin maksulliseksi. Maksu on päiväkohtainen. Valmet Rautpohja halusi pysäköinnin älypuhelimella hallittavaksi ja päätyi yhteistyöhön Moovyn kanssa.

Moovy on uusi digitaalinen pysäköintipalvelu, joka auttaa työantajia hallinnoimaan henkilöstöpysäköintinsä tehokkaasti ja yksinkertaisesti.

Työpäivän aikaista liikkumista varten Valmet Rautpohjan toimipisteeseen on hankittu lainattavia Linkki-lippuja ja polkupyöriä. Joukkoliikenteen käyttöä on tuettu vuoden 2018 alusta lähtien työsuhdematkalipuilla.

Lataa Moovy App Storesta tai Google Playsta ja nauti pysäköinnin helppoudesta! 

Tilaa Moovy-uutiskirje

Tilaa Moovy-uutiskirje, niin pysyt kartalla mm. uusista Moovy-kohteista.