/ Mitä kaikkea voit tehdä ja nähdä ilmaiseksi Tampereella? Tässä parhaat vinkit aktiiviseen kesäpäivään!

Mitä kaikkea voit tehdä ja nähdä ilmaiseksi Tampereella? Tässä parhaat vinkit aktiiviseen kesäpäivään!

Mukavan ja mieleenpainuvan kesäpäivän viettäminen Tampereella ei jää ainakaan rahasta kiinni. Kaupungin keskusta ja sen lähialueet tarjoavat runsaasti mielenkiintoista maksutonta nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille.

Kuva: Visit Tampere oy / Laura Vanzo

Tampereen keskustasta Finlaysonin alueelta löytyvä Tallipiha vie kävijän ajassa taaksepäin 1800-luvun lopun tunnelmaan. Baltian-saksalainen tehtailija Wilhelm von Nottbeck toimi Finlaysonin puuvillatehtaan johtajana 1860-1890 ja rakennutti hienon tallipihan hevosilleen ja hevosten hoitajille. Tallipihan rakennukset edustavat kansallisromantiikkaa ja venäläis-karjalaista arkkitehtuuria.  Alue kunnostettiin 1990-luvun lopulla matkailukohteeksi. Tallipihan taloissa toimii nykyisin yhteensä toistakymmentä käsityö-, sisustus-, suklaa- ja kahvilapuotia. Tallipihassa järjestetään myös runsaasti erilaisia maksuttomia tapahtumia.

Tallipihasta on kivenheiton matka 1779 perustetun Tampereen kaupungin teolliseen ytimeen, eli Tammerkosken rantatörmälle. Tammerkoski ja sitä vierustavat punatiiliset teollisuusrakennukset ovat valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Tammerkoskea ylittävät sillat sekä niiden ympäristö tarjoavat oivan kävelyreitin Tampereen teolliseen historiaan tutustumiseen.

Haluatko helposti autolla Tampereen keskustaan? Moovyn avulla se onnistuu

Muistathan, että uuden Moovy-pysäköintipalvelun avulla voit liikkua ja tutustua keskustan nähtävyyksiin  juuri niin sujuvasti kuin modernissa kaupunkielämässä kuuluukin.

Lue tästä lisää mullistavasta Moovy-palvelusta!

Lataa Moovy App Storesta tai Google Playsta ja nauti pysäköinnin helppoudesta! 

Pääkirjasto ja kirkot – Tampereen arkkitehtuurin helmet

Arkkitehtuurista kiinnostuneen kannattaa piipahtaa ainakin pääkirjasto Metsossa, Kalevan kirkossa ja Tampereen Tuomiokirkossa. Tampereen pääkirjasto Metso valmistui vuonna 1986, ja sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Kirjastorakennus muistuttaa ylhäältäpäin katsottaessa soitimella olevaa metsoa. Metson peruskorjaus valmistui viime vuonna, ja kirjastolle myönnettiin Tampereen vammaisneuvoston vuoden 2017 esteettömyyspalkinto.

Liisankallion kaupunginosaan vuosina 1964-1966 rakennettu moderni Kalevan kirkko on myös Raili ja Reima Pietilän käsialaa. Pietilöiden ehdotus ”Hellitä mäkivyötä, meridiaani” voitti kirkosta tehdyn suunnittelukilpailun. Kirkon muodossa on vaikutteita kristillisestä symboliikasta, sillä sen pohjapiirros muistuttaa kalaa. Kalevan kirkko suojeltiin vuonna 2006. Museovirasto luonnehti kirkkoa suojeluperusteluissaan seuraavasti: ”kirkko on uudemman kirkkoarkkitehtuurin monumentaalisin esimerkki Suomessa”. Hieman vanhempaa arkkitehtuuria edustaa Tampereen keskustassa Jussinkylässä sijaitseva arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema harmaakivestä rakennettu Tampereen Tuomiokirkko, joka rakennettiin 1902-1907.  Hugo Simberg maalasi kirkkosalin kuuluisat freskot. Alttaria reunustavat Simbergin maalaukset Haavoittunut enkeli ja Kuoleman puutarha.

Taidetta Tampereella

Keskustassa Väinö Linnan aukiolla sijaitseva Työväenmuseo Werstas avasi ovensa yleisölle Finlaysonin tehdasalueella vuonna 1993.  Se on opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen erikoismuseo. Tämän vuoden kesänäyttely on nimeltään ITE-teossa, ja se esittelee 17 pirkanmaalaisen ITE-taiteilijan (ITE = Itse Tehty Elämä) töitä ja arjen ympäristöä. Työväenmuseo Werstas on avoinna kesällä ti-su klo 11-18. Hervannassa sijaitsevan Poliisimuseon perusnäyttely on ”900 vuotta poliisin historiaa Suomessa”, joka kertoo poliisista ja sen erilaisista työtehtävistä.  Näyttelyssä voi tutustua vaikkapa vanhaan rikostutkimuslaboratorioon tai istahtaa mustanmaijan penkille. Lapsille on lisäksi tarjolla oma poliisikamari Pokela. Tänä kesänä Poliisimuseossa on erikoisnäyttelyinä ”Kun järjestys romahtaa 1917” ja ”Muodollisesti pätevä – Poliisikoulutus 100 vuotta”. Poliisimuseo on auki kesäkaudella ti-pe klo 10-16 ja la klo 12-17.

Tampereella on myös runsaasti taidegallerioita, joihin on vapaa sisäänpääsy. Esimerkkeinä Grafiikanpaja Himmelblau, Taidegalleria Mältinranta ja Galleria Ronga. Grafiikanpaja Himmelblau on Tampereen keskustassa Finlaysonin historiallisella tehdasalueella. Himmelblau on taidegrafiikan vedostuspaja, ja se tekee yhteistyötä yli sadan taiteilijan kanssa. Pajan yhteydessä on galleria, jossa on tarjolla vaihtuvia näyttelyjä. Grafiikanpaja Himmelblau on avoinna kesällä ti-pe klo 11-17 ja la-su klo 12-16. Tampereen keskustassa Kuninkaankatu 1:ssä sijaitsevassa Taidekeskus Mältinrannassa on kolmen viikon välein vaihtuvia kotimaisten taiteilijoiden näyttelyjä. Taidekeskuksessa toimii myös taidelainaamo, jossa on yli 800 teosta vuokrattavana tai ostettavissa korottomalla osamaksulla. Taidekeskus Mältinranta on avoinna kesällä ma-to klo 12-18 ja pe-su klo 12-16.  Avara Taide ry:n Galleria Ronga sijaitsee keskustan lähellä Rongankadun ja Ojakadun kulmassa. Tämän kesän näyttelyissä esillä ovat Minna Poluksen (7.7.-26.7.), Svetlana Ruohon (28.7.-16.8.) ja Ray Rummukaisen (18.8.-6.9.) teoksia. Galleria on avoin yleisölle tiistaista sunnuntaihin klo 12-18.

Musiikkia, aurinkoa ja puistoja

Kesäinen Tampere tarjoaa yllin kyllin ilmaisia musiikillisia elämyksiä. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut järjestää yhteistyössä paikallisten esiintyjäryhmien sekä tapahtumapaikkojen kanssa lähes 200 puistokonserttia eri puolilla Tamperetta.  Esiintymislavoille nousee paikallisia bändejä, kuoroja, tanssiryhmiä ja muita kokoonpanoja. Esimerkiksi Tampere Filharmonia esiintyy Sorsapuistossa perjantaina 10.8. Puistokonserttien aikataulut ja paikat löydät täältä: https://puistokonsertit.fi/keikkakalenteri

Mikäpä olisi kesäpäivänä mukavampaa kuin pulahtaa hetkeksi vilvoittavaan veteen uiskentelemaan. Tampereella tämäkin on mahdollista aivan keskustan tuntumassa. Rauhaniemen uimaranta löytyy keskustan kupeesta osoitteessa Rauhaniementie 24. Näsijärven rannalla sijaitsevassa Rauhaniemessä kaksi erillistä hiekkarantaa, joista matala hiekkalaguuni on erityisesti pienten lasten oiva vesileikkipaikka.  Niemen toisen puolen uimaranta hyppytelineineen soveltuu puolestaan aikuisten ja isompien lasten uimapaikaksi. Keskustan länsipuolella oleva Rosendahlin eli Pyynikin uimaranta on myös erinomainen valinta. Hiekkapohjaiset uimarannat ovat matalia, ja Pyhäjärveen on helppo pulahtaa nautiskelemaan kesäpäivästä. Uimarannan läheisyydessä on isot nurmialueet, jotka tarjoavat hyvät puitteet myös erilaisille peleille ja leikeille.

Tampereella on runsaasti hienoja puistoalueita, joilla voi ottaa hetken rennosti, tarkkailla elämän menoa ja nauttia piknik-antimista. Keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä oivia piknik-paikkoja ovat Koskipuisto, EteläpuistoNäsinkallio, Pyynikin rantakalliot ja uimaranta sekä Sorsapuisto. Kolmisen kilometriä keskustasta etelään Hatanpään niemellä sijaitseva Hatanpään Arboretum tarjoaa myös hienot puitteet kesäpäivästä nauttimiseen.  Arboretumissa voi tutustua nurmikolla loikoilun lomassa lukuisiin pensaisiin, puihin, kesäkukkiin sekä kartanorakennuksen eteläpuolella sijaitsevaan ruusutarhaan.

Luonto on aina lähellä Tampereella. Keskustan länsipuolella sijaitseva maailman korkein pitkittäisharju, Pyynikinharju, kohoaa 80 metrin korkeuteen Pyhäjärven pinnasta. Pyynikin luonnonsuojelualue on lähes 50 hehtaarin kokoinen, ja siellä esiintyy mm. yli 300 putkilokasvilajia ja pesii yli 20 lintulajia. Pyynikinharjun luontopolku on noin neljän kilometrin pituinen, ja siinä on useita näköalapaikkoja. Pyynikinharjulta johtaa portaat alas Pyhäjärven rantaan. Heti keskustan itäpuolella Näsijärven äärellä oleva Kaupin alue on myös hyvä vierailukohde luonnossa liikkujalle. Alue jakautuu länsipuolen urheilupuistoalueeseen ja itäpuolen metsäalueeseen. Kaupin alueen Niihaman luontopolku on runsaat kolme kilometriä pitkä, ja siinä on 10 inforastia alueen kasveihin ja eläimiin liittyen.

 

Lataa Moovy App Storesta tai Google Playsta ja nauti pysäköinnin helppoudesta! 

Tilaa Moovy-uutiskirje

Tilaa Moovy-uutiskirje, niin pysyt kartalla mm. uusista Moovy-kohteista.