/ Älä unohda suuntavilkkua – 12 vinkkiä auton sisätilojen puhdistamiseen korona-aikana

Älä unohda suuntavilkkua – 12 vinkkiä auton sisätilojen puhdistamiseen korona-aikana

COVID-19-sairaus on muuttanut maailmamme ja arki-elämämme uskomattoman nopeasti. Hygienian merkitys taudin ehkäisemisessä koskettaa kaikkia, ja lehdet ovat täynnä käsienpesuneuvoja ja siivousvinkkejä kodin pitämiseksi mahdollisimman puhtaana.

Samasta syystä kannattaa muistaa myös auton huolellinen siivoaminen. Kokonaisuuden kannalta kaikkein tärkeintä on noudattaa hyvin saatavilla olevia ohjeita etäisyyden pitämisestä muihin ihmisiin ja käsien pesusta, mutta myös kodin ja auton sisäpintojen puhdistaminen tuottaa merkittävää hyöytä tartunnan ehkäisemiseksi.

Auton ulkopesussa erilaiset automaattiset pesukadut ovat kätevä tapa hoitaa homma ilman kontakteja ulkopuolisiin. Sisätilojen pesuun voi käyttää ulkopuolista ammattilaista, mutta pesemisen voi hoitaa myös itse.

Lataa Moovy-pysäköintisovellus App Storesta tai Google Playsta, ja sinulla on yksi matkahuoli vähemmän.

Noudata näitä ohjeita auton sisätilojen pesussa:

 1. Pese kätesi sekä ennen auton pesua että sen jälkeen. Käytä puhtaita rättejä ja muita siivousvälineitä. Muuten vain levität käsissäsi ja siivousvälineissä mahdollisesti olevia tartunnanaiheuttajia.
 2. Käytä suojakäsineitä puhdistaessasi autoasi.
 3. Vältä liian voimakkaita pesunesteitä, koska ne voivat vahingoittaa autoa. Martat suosittelevat normaalissa käytössä kotona ja omassa autossa neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Mikäli kuitenkin haluaa tehokkaimman pesun, on suositeltavaa käyttää desinfioivia puhdistusaineita.
 4. Oikeanlaiset pesuaineet ja lämmin vesi ovat siis hyvä lähtökohta. Alan kaupoista voi kysyä neuvoja nimenomaan autojen puhdistamiseen tarkoitettujen eri tuotteiden soveltuvuudesta.
 5. Puhdista ratti erityisen hyvin. Se kuuluu samaan sarjaan vaikkapa tv:n kaukosäätimen kanssa: ratin pinnalla muhii pöpöjä samassa mittaluokassa kuin keskimääräisellä wc-pöntön istuimella.
 6. Puhdista huolellisesti vaihdekeppi sekä istuimet ja käsinojat.
 7. Kannattaa aina puhdistaa koko kojelauta – mukaan lukien sen ylälaita, jonne ilmaa puhaltuu – sekä kaikki kojelaudan napit, vivut ja kosketusnäytöt mukaan lukien navigaattori ja radio. Kosketusnäytöt pitää puhdistaa niiden ohjeiden mukaan, esimerkiksi mikrokuituliinalla, ja välttää liiallista kosteutta, joka voi vaurioittaa näyttöä.
 8. Muista myös ovenkahvat, peruutuspeili, suuntavilkku, tuulilasinpyyhkijät, takakontin aukaisuvipu, konepellin aukaisukahva ja polttoainesäiliön korkki kansineen.
 9. Mieti, mihin suuntaan mahdolliset yskimiset ja aivastamiset yleensä suuntautuvat ja pese ne kohdat erityisen hyvin.
 10. Muista puhdistaa lasten turvaistuimet ja autossa kulkevat lelut ja kirjat.
 11. Pidä autossa roskapussia ruokapakkauksia ja niiden suojakääreitä varten.
 12. Lopuksi on hyvä pyyhkiä pintoja puhtaalla mikrokuituliinalla, jotta pinnat eivät tahriinnu tai vaurioidu pesussa.

Lähteet:

Sonax (autonhoitotuotteiden valmistaja)

whichcar.com.au

consumerreports.org

marketwatch.com

edmunds.com / abcnews.com

martat.fi

Kuvituskuva:

Autowelt 2014 / Pixabay.

Lataa Moovy-pysäköintisovellus App Storesta tai Google Playsta, ja sinulla on yksi matkahuoli vähemmän.

Tilaa Moovy-uutiskirje

Tilaa Moovy-uutiskirje, niin pysyt kartalla mm. uusista Moovy-kohteista.