Pysäköintihalli tunnistaa rekisterinumerosi ja avaa puomin – mutta miten se tapahtuu?

Uuden Moovy-palvelun avulla pysäköintihallien käyttäminen on nykyään nopeaa ja vaivatonta: halliin sisään ja sieltä ulos ajettaessa puomi nousee automaattisen rekisterinumeron tunnistamisen perusteella. Kuljettajan ei tarvitse tehdä mitään, ja koko prosessi puomin luona kestää 1-2 sekuntia.

Mutta miten tämä rekisterikilven tunnistus oikein toimii?

Moovyn kehittänyt Finnpark käyttää ohjelmistoa, joka analysoi digitaalista videokuvaa ja tunnistaa siitä ajoneuvon sen rekisterinumeron perusteella. Samanlaista tekniikkaa hyödynnetään esimerkiksi logistiikkakeskuksissa ja teollisuusalueilla. Finnparkin käyttämä järjestelmä on kehitetty nimenomaan pohjoismaisiin sääolosuhteisiin.

Ensimmäisessä vaiheessa tunnistetaan ajoneuvon läsnäolo, toisin sanoen se, että ylipäätään jokin auto on puomin lähellä. Tämä tapahtuu joko asfaltissa olevilla antureilla tai optisilla tunnistimilla.

Varsinainen tunnistus alkaa vasta tämän jälkeen, kun ajoneuvo on ensin havaittu läsnä olevaksi. Sen jälkeen järjestelmä tunnistaa auton rekisterinumeron digitaalisesta kamerasta saadusta kuvasta.

Tunnistuksessa käytetään korkearesoluutioista IR-valolla varustettua IP-kameraa. Kameran etäisyys tunnistuspisteestä on tyypillisesti 4–12 metriä.

Vaihtoehtoja on kaksi. Käytössä on yleensä yksi edestä tunnistava kamera. Esimerkiksi P-Tampere-talossa on asennettu myös toinen kamera, joka kuvaa ajoneuvon rekisterikilpeä takaa.

Kuten juuri mikään ihmisen luoma tekniikka, automaattinen kameratunnistuskaan ei toimi virheettömästi, mutta optimiolosuhteissa lähes jokainen ajoneuvo voidaan tunnistaa.

Virhetilanteita voi joskus aiheutua muun muassa näistä syistä:

  • Jos ajaa liian lähellä edellä ajavaa ajoneuvoa, tunnistus on lähes mahdoton, sillä kamera ei yksinkertaisesti ”näe” rekisterikilpeä.
  • Jos rekisterikilpi on esimerkiksi räntä- tai loskasäällä täysin umpeen muurautunut, sitä ei toki voi tunnistaa.
  • Samoin erilaiset kolarissa tulleet kolhut, ruosteläikät, näkyvät kiinnitysruuvit tai isot naarmut voivat vaikeuttaa tunnistamista.
  • Joskus myös aivan rekisterikilven yläpuolelle asennetut lisävalot saattavat peittää osan rekisterikilvestä, jolloin tunnistaminen vaikeutuu.
  • Jos rekisterikilpi on asennettu alaviistoon suuntaavaksi, kamera ei välttämättä löydä rekisterinumeroa.
  • Jos puomille saapuu erityisen lujaa vauhtia tai käyttäen poikkeavia ajolinjoja, kamera ei välttämättä löydä rekisterikilpeä.

Kannattaa ajaa puomille normaalilla vauhdilla ja ajolinjoilla turvavälin muistaen. Jos puomin avautumisessa on ongelmia, jokaisen sisään- ja ulosajon yhteydestä löytyy pikapuhelinpainike, jolla saa yhteyden valvomoon.

Finnpark toimii olemassa olevan henkilörekisterilainsäädännön mukaisesti. Nettisivuiltamme löytyy rekisteriseloste, josta ilmenee rekisterin käyttötarkoitus ja tietosisältö.

Moovy-sovellusta käyttävät voivat koska tahansa yhdellä näppäyksellä sulkea rekisterikilven tunnistuksen, jos he eivät halua jossain pysäköintihallissa käyttää Moovya.

Lataa Moovy App Storesta tai Google Playsta, ja sinulla on yksi huoli vähemmän! 

car

Pysäköi Moovylla, lataa sovellus.

App Store link google-play-badge Google Play link